Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2012

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΤΩΝ ΑΡΩΜΑΤΩΝ


ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΑΡΩΜΑΤΩΝ



ΑΜBRA
- Ουσία ζωικής προέλευσης, η οποία αποτελεί έκκριση από το πεπτικό σύστημα ενός είδους φάλαινας – θαλάσσιου θηλαστικού που απειλείται με εξαφάνιση. «Κρεμώδες» άρωμα που προκύπτει από το πεπτικό σύστημα του ζώου, θυμίζει το άρωμα του μόσχου και χρησιμοποιείται ειδικά για την δημιουργία συστατικών που αυξάνουν την διάρκεια του αρώματος. Σήμερα, λόγω της μειωμένης δυνατότητας απόκτησης αυτής της ουσίας, αντικαθίσταται με τεχνητές ουσίες που ενώνονται π.χ. με απόσταγμα βιολέτας.



ΓΛΥΚΑΝΙΣΟ

- Είναι φυτό το οποίο πιο συχνά ευδοκιμεί στην Νότια Ασία, αλλά και σε περιοχές της Ευρώπης. Το συγκεκριμένο φυτό έχει πάρα πολύ έντονη και χαρακτηριστική ευωδιά – μας φέρνει στο μυαλό ελαφρώς το κύμινο, αλλά σε σύγκριση με αυτό είναι πιο έντονο και γλυκό. Για την παραγωγή των αρωμάτων χρησιμοποιείται το έλαιο που προκύπτει από αυτό το φυτό.

ΒΕΝΖΟΗ (Styrax)

- Είναι ένα είδος κρεμώδους ρητίνης, η οποία περισυλλέγεται από τον φλοιό δυο δέντρων, διαφορετικής προέλευσης: βενζόη από το Σιάμ και από τη Σουμάτρα. Παρόλο που έχει πολλές και διάφορες χρήσεις, όπως στα καλλυντικά περιποίησης και φρεσκάδας, στα αρώματα χρησιμοποιείται για την αύξηση του χρόνου διάρκειας των συστατικών που εξατμίζονται ευκολότερα.

ΠΕΡΓΑΜΟΝΤΟ

- Είναι το μη βρώσιμο πορτοκάλι το οποίο ευδοκιμεί σε πολλές περιοχές του κόσμου μεταξύ άλλων στην νότια Ιταλία, δυτική Αφρική και στο Μαρόκο. Το αρωματικό έλαιο, που αποκτάται από τα φρούτα του δέντρου, χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά τον 18ο αιώνα στις αρωματικές συνθέσεις. Άξιο αναφοράς είναι ότι για την παραγωγή ενός κιλού ελαίου περγαμόντου χρειάζονται τουλάχιστον 200 κιλά φρούτου!

ΚΟΥΚΙΑ TONKA

- Ζεστά, και πρώτα απʼ όλα γλυκά, θυμίζουν με το άρωμά τους το ρούμι – έτσι μπορούμε να χαρακτηρίσουμε το επόμενο συστατικό αρωμάτων. Τα κουκιά tonka τα συναντάμε στην περιοχή της Βραζιλίας και της Γουιάνας.

ΚΕΔΡΟΣ

- Είναι δέντρο το όποιο ανήκει στην τάξη των αμπιετωδών της οικογένειας των κυπαρισσιδών , βρίσκεται στις ορεινές περιοχές. Στην αρωματική βιομηχανία χρησιμοποιείται το έλαιο του.

CIVET (μόσχος «σιβέτ»)

- Επόμενο συστατικό ζωικής προέλευσης. Είναι η ουσία η οποία προκύπτει από την έκκριση του ορμονικού αδένα του civet – άγριου θηλαστικού που ζει στις περιοχές της Αφρικής μεταξύ των τροπικών του Καρκίνου και του Αιγόκερω. Μικρές ποσότητες της ουσίας σε μορφή οινοπνευματώδους βάμματος χρησιμοποιούνται για τις πιο βαριές και ταυτόχρονα γλυκές αρωματικές νότες.

ΔΕΝΤΡΟ ΟΚΩΤΕΑΣ

- Είναι δέντρο αειθαλές το οποίο ευδοκιμεί στην Κεντρική Αμερική. Για τους αρωματικούς σκοπούς χρησιμοποιείται το έλαιό του, το οποίο θυμίζει το άρωμα του τσαγιού αναμεμιγμένο με ξύλο.

ΣΑΝΤΑΛΟΞΥΛΟ

- Πολύ δημοφιλές συστατικό, που χρησιμοποιείται σε πολλές κατηγορίες αρωμάτων. Το έλαιο που προκύπτει από το σανταλόξυλο έχει ευρεία εφαρμογή: χρησιμοποιείται στην αρωματοθεραπεία και στην περιποίηση αφυδατωμένου και ξηρού δέρματος. Έχει την γλυκιά νότα της ρητίνης και του μόσχου.

ΕΥΚΑΛΥΠΤΟΣ
-
 Αειθαλές δέντρο ή θάμνος που ευδοκιμεί στην Αυστραλία, Τασμανία, Νέα Γουινέα, Τιμόρ και Φιλιππίνες. Στην αρωματική βιομηχανία εκτιμώνται πολύ τα αιθέρια έλαια που προκύπτουν από τα φύλλα και τα κλαριά του συγκεκριμένου φυτού.

ΒΙΟΛΕΤΑ

- Πολύ δημοφιλές φυτό που μετράει πάνω από 800 ποικιλίες. Για την παραγωγή των αρωμάτων χρησιμοποιούνται κυρίως τα φύλλα του. Τα λουλούδια παρόλο που έχουν εξαιρετικά γλυκιά και ενδιαφέρουσα ευωδιά, λόγω της μειωμένης ποσότητας τους, αντικαθιστώνται με διάφορα συνθετικά υλικά (jonon).

ΓΑΛΒΑΝΟΝ

- Ρητίνη με ασυνήθιστα μεγάλη διάρκεια αντοχής που προέρχεται από το θάμνο Ferula galbaniflua, και ευδοκιμεί στην Μικρά Ασία. Αυτό που χαρακτηρίζει το γάλβανον είναι το απαλό άρωμα του μόσχου, που δίνει στη σύνθεση μοναδική φρεσκάδα.

ΓΑΡΔΕΝΙΑ

- Δημοφιλές διακοσμητικό φυτό , με λευκά λουλούδια και εξαιρετικά δυνατό, γλυκό άρωμα.

ΓΕΡΑΝΙ

- Ευδοκιμεί στην Ευρώπη (νότια Γαλλία) και σε άλλες χώρες (Μαρόκο, Αίγυπτος, Κίνα, Μαδαγασκάρη) φυτό με φρέσκο, πράσινο άρωμα. Για την παραγωγή του αρώματος χρησιμοποιείται το έλαιο από τα άνθη, τα κλαδιά και τα μπουμπούκια του φυτού.

ΥΑΚΙΝΘΟΣ

- Προέρχεται από την Ασία, είναι βολβώδες φυτό με αρκετά έντονο και βαρύ αλλά ταυτόχρονα γλυκό άρωμα. Για τις αρωματικές συνθέσεις χρησιμοποιούνται τα λουλούδια του φυτού.

ΑΓΡΙΟΚΡΙΝΟ

- Μια από τις πιό ακριβές αρωματικές ουσίες στον κόσμο: Για την παραγωγή μόνο 100 γραμμαρίων της αρωματικής ουσίας χρησιμοποιούνται 40 τόνοι ριζωμάτων του φυτού, και η διαδικασία παρασκευής του αρώματος – από την στιγμή αποξήρανσης των ριζωμάτων, μέχρι και την αποθήκευση, καθαρισμό, βράσιμο και στύψιμο τους – διαρκεί πάνω από 2 χρόνια. Τα ριζώματα του αγριόκρινου δίνουν στην σύνθεση απαλό, «κρεμώδες» άρωμα.

ΓΙΟΥΝΙΠΕΡΟΣ
- Πολυετής θάμνος με βελόνες που ανήκει στην οικογένεια των κυπαρισσιδών . Για τα αρώματα συνήθως χρησιμοποιούνται οι καρποί του που έχουν σκούρο μωβ χρώμα, τα οποία δίνουν στην σύνθεση δασικό και ελάχιστα γλυκό άρωμα. Οι ίδιοι καρποί δίνουν την χαρακτηριστική γεύση στο αλκοολούχο ποτό gin.

ΓΙΑΣΕΜΙ
- Είδος θάμνου ή αναρριχητικού φυτού με μεγάλα, λευκά, κίτρινα ή ροζ λουλούδια, που χρησιμοποιούνται από τις εταιρείες παραγωγής αρωμάτων. Το γιασεμί αποτελεί ένα από τα αρώματα τα οποία λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής του, όλο και πιο συχνά αντικαθιστώνται με ουσίες συνθετικής προέλευσης.

ΛΙΒΑΝΙ
- Ένα από τα συστατικά φυσικής προέλευσης, το οποίο χαρίζει στην σύνθεση ριζώδη και ελαφρά «καμμένο» άρωμα. Λιβάνι είναι η ουσία η οποία αποκτάται από κάποια είδη δέντρου ή θάμνου που υπάρχει στην Αιθιοπία και στην Αραβική χερσόνησο.

ΚΑΡΔΑΜΟ
- Είδος φυτού με δικοτυλήδονο καρπό που μεγαλώνει στην Ινδική χερσόνησο, Κεϋλάνη, Κίνα και Ινδονησία. Είναι ένα από τα συστατικά των αρωμάτων που χρησιμοποιούνταν στην αρχαία Αίγυπτο για αρωματικές συνθέσεις. Είναι ένα από τα πιο ακριβά – μετά το σαφράν – ριζώδες φυτό στον κόσμο. Δίνει στα αρώματα φρουτώδη και ριζώδη μυρωδιά.

CASTOREUM
- Ουσία με πολύ έντονο άρωμα που εκκρίνεται από τον αδένα του κάστορα του Καναδά και της Σιβηρίας. Στο αρωματικό εμπόριο το Castoreum χρησιμοποιείται ως ουσία η οποία βοηθάει στην διατήρηση του αρώματος. To Castoreum δίνει στη σύνθεση πικρό και αισθησιακό άρωμα.

ΚΟΛΙΑΝΔΡΟ
- Καλλιεργημένο κυρίως στην Ευρώπη φυτό του οποίου τα έλαια δίνουν στην σύνθεση πολύ έντονο και ριζώδες άρωμα.
ΜΑΓΙΟΛΟΥΛΟΥΔΟ

- Φυτό, του οποίου τα λευκά λουλούδια αποπνέουν έντονο και φρέσκο άρωμα. Τα αρωματικά έλαια που αποκτούνται από αυτό το φυτό χρησιμοποιούνται συνήθως για τις λουλουδάτες συνθέσεις.

ΚΟΥΜΑΡΙΝΗ
- Ουσία με άρωμα φρεσκοκομμένου σανού, βγαίνει από το γρασίδι και τα φυτά της οικογένειας των ορχιδεοειδών.

ΛΕΒΑΝΤΑ

- Πολύ δημοφιλές φυτό που περιλαμβάνει περίπου 30 είδη. Από τα στεγνά φύλλα της παράγεται το έλαιο λεβάντας, που χρησιμοποιείται ειδικά για την παραγωγή των Eau de Cologne. Αξίζει να αναφερθεί ότι για την απόκτηση ενός κιλού ελαίου λεβάντας χρειάζεται μέχρι 180 κιλά του φυτού.

ΜΑΝΟΛΙΑ
- Φυτό που δίνει πάρα πολύ γλυκό και δυνατό άρωμα, φύεται ειδικά σε τροπικές περιοχές.

ΜΑΝΤΑΡΙΝΙ
- Πολύ δημοφιλές, γνωστό από τα ζουμερά του φρούτα, καλλιεργείται ειδικά στην Ιαπωνία, Βραζιλία, στις νότιες περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών και σε όλη την λεκάνη της Μεσογείου. Όπως όλα τα εσπεριδοειδή προσφέρει στο άρωμα απαλές γλυκές, αναζωογονητικές νότες.

ΜΑΝΓΚΟ
 - Τροπικό δέντρο με μικρά κιτρινωπά άνθη και χυμώδεις καρπούς το οποίο μεγαλώνει κυρίως στην Ινδία και στην Κίνα. Χρησιμοποιείται ειδικά για τις λουλουδάτες συνθέσεις, προσφέροντας απαλή νότα φρεσκάδας και μόσχου.

ΒΡΥΟΝ ΒΕΛΑΝΙΔΙΑΣ

- Αιωνόβιο δέντρο που το συναντάμε ειδικά στην Βαλκανική χερσόνησο και στο Μαρόκο. Αποτελεί αναπόσπαστο συστατικό των αρωμάτων από την οικογένεια chypre. Συχνά, λόγο των αλλεργιογόνων στοιχείων του, αντικαθίσταται με συνθετικές ουσίες.

ΜΕΝΤΑ

- Καλλιεργείται ως θεραπευτικό φυτό και ως μυρωδικό. Το αιθέριο έλαιο που βγαίνει από την μέντα δίνει αναζωογονητικές και δροσερές νότες στα αρώματα.

ΜΙΜΟΖΑ

- Τροπικό φυτό με προέλευση την Νότια Αμερική, εξαιρετικά απαλό και με μικρή διάρκεια ζωής. Χρησιμοποιείται στα αρώματα για να τους προσφέρει γλυκιά και δροσερή μυρωδιά.

ΣΜΥΡΝΑ

- Είναι είδος ρητίνης από ένα θάμνο που ευδοκιμεί στην Αιθιοπία, αποκτάται από τα νέα τρυφερά κλαδιά του. Είναι ένα από τα παλιότερα αρώματα στον κόσμο, και χρησιμοποιείται ειδικά για τις αντρικές συνθέσεις. Χαρακτηρίζεται από ζεστό, έντονο άρωμα με πικρή νότα.

ΝΑΡΚΙΣΣΟΣ
- Ποώδες φυτό, πολυετές και βoλβόρριζo που απαντάται στην Ευρώπη, Β. Αφρική και ΒΔ Ασία. Περιλαμβάνει πάνω από 40 είδη. Καλλιεργείται ως καλλωπιστικό για τα ωραία και εύοσμα άνθη καθώς και για το παράξενο έλαιο που χρησιμοποιείται ευρύτατα στην αρωματοποιία. Έχει έντονο ριζώδες - λουλουδάτο άρωμα.

ΝΕΡΟΛΙ
- Αιθέριο έλαιο του άνθους της νεραντζιάς. Στην αρωματική βιομηχανία χρησιμοποιείται ειδικά για λουλουδάτες συνθέσεις – έχει ως σκοπό να μετριάζει το άρωμα με την δική του απαλή γλυκιά μυρωδιά.

OSMANTHUS

- Θάμνος από την οικογένεια oleaceae, προέρχεται από την Νοτιοανατολική Ασία. Το έλαιο από τα άνθη του, είναι λίγο πικάντικο αλλά δίνει στις συνθέσεις ζεστό και λουλουδάτο άρωμα.


ΠΑΤΣΟΥΛΙ
-Τσουκνίδα που μεγαλώνει στις Φιλιππίνες, στην Ινδονησία και στην Κίνα. Για την παραγωγή των αρωμάτων χρησιμοποιούνται τα κλαδιά και τα φύλλα της. Έχει γλυκό και γήινο άρωμα.

ΜΟΣΧΟΣ
- Ουσία με έντονη μυρωδιά που περισυλλέγεται από τους αδένες τράγου που ζει κυρίως στο Θιβέτ, Κίνα, Νεπάλ και Ιαπωνία. Παρόλο που η μυρωδιά του στην αρχή θυμίζει αμμωνία και δεν είναι πολύ ελκυστική, μετά την ένωση του με οινοπνευματώδες διάλυμα αποκτά τελείως διαφορετικό χαρακτήρα. Ο μόσχος χρησιμοποιείται ειδικά για την διατήρηση των αρωματικών συνθέσεων. Όλο και πιο συχνά, λόγο μειωμένης δυνατότητας πρόσβασης στο υλικό – αντικαθίσταται από συνθετικές ουσίες.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ DAMASCENA

- Το πιο σπάνιο είδος τριαντάφυλλου που καλλιεργείται μεταξύ άλλων στην Τουρκία, Βουλγαρία, Αίγυπτο και Μαρόκο. Για την παραγωγή ενός κιλό ελαίου χρειάζονται μέχρι και 3 τόνοι ροδοπέταλων. Το άρωμα του τριαντάφυλλου συναντιέται σε όλες τις αρωματικές συνθέσεις.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ CENTIFOLIA

- Το πιο ακριβό είδος τριαντάφυλλου, που καλλιεργείται στην νότια Γαλλία. Έχει ιδιαίτερα πλούσια σε άρωμα λουλούδια. Λόγω της πολύ υψηλής τιμής του, χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία πολύ σπάνια.

ΤΕΜΠΕΡΙ
 - Φυτό με Μεξικάνικη προέλευση, με λευκά λουλούδια που έχουν πολύ βαρύ και αισθησιακό άρωμα. Σήμερα καλλιεργείται επίσης στις Ινδίες, Μαρόκο και την Αίγυπτο. Στην αρωματική βιομηχανία χρησιμοποιείται το έλαιό του.

ΒΑΝΙΛΙΑ

- Φυτό που απαριθμεί 100 παραλλαγές, και μεγαλώνει ειδικά στις τροπικές περιοχές. Δίνει στο άρωμα πολύ ζεστή και γλυκιά νότα.

VETIVER

- Ρίζα χόρτου που μεγαλώνει στην Ινδονησία, Κίνα, Ταϊτή και Βραζιλία και δίνει στην σύνθεση ριζώδες – ρητινώδες άρωμα.

YLANG-YLANG

- Τροπικό δέντρο που μεγαλώνει κυρίως στην Νοτιοανατολική Ασία και σε άλλες τροπικές χώρες. Στην αρωματοποιία χρησιμοποιούνται τα έλαια των λουλουδιών του. Το έλαιο του ylang-ylang αποτελεί σήμερα μια από τις πιο σημαντικές ουσίες της αρωματικής βιομηχανίας. Για την απόκτηση ενός κιλού αρωματικού αποστάγματος χρειάζονται μέχρι και 50 κιλά λουλουδιών.




You might also like:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Follow by Email